zondag 3 maart 2013

Multiple Sclerose: De verschillende vormen en types van MS



In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende types en vormen van Multiple Sclerose.


Wanneer je de diagnose Multiple Sclerose (MS) te horen krijgt, denk je al snel aan alle akelige dingen die met deze ziekte geassocieerd worden zoals rolstoelen, krukken, incontinentie, blindheid en dergelijke. Het is echter niet zo dat je dit ook allemaal te wachten staat! Er valt niet met zekerheid te zeggen waar jij dan mee te maken krijgt. Voor elke persoon met ms verloopt de ziekte anders. Een echte prognose valt om die reden ook niet te geven. Inmiddels is de medische wetenschap wel zover dat er binnen MS vier verschillende types vallen te onderscheiden. Hiermee is wel wat meer duidelijk in hoeverre je rekening moet houden met verslechtering. Om duidelijk te krijgen in welke vorm je valt is meestal een redelijke tijd nodig. Dit is vaak niet al vanaf het begin duidelijk. Je kunt bijvoorbeeld vlak na je diagnose behoorlijk wat uitvallen hebben, maar toch een redelijk milde vorm van MS hebben. Er is gemiddeld een tijd van ongeveer 5 jaar nodig om met enige zekerheid te kunnen zeggen welke vorm het is. Hoe de ziekte zich dan in die vijf jaar ontwikkeld heeft bepaald het type. Er zijn natuurlijk ook gevallen waarin het wel meteen duidelijk kan zijn.
-->

De verschillende types MS

  • Benigne MS
  • Relapsing-Remitting MS (RRMS)
  • Secundair progressieve MS (SPMS)
  • Primair progressieve MS (PPMS)
  • Progressieve relapsing MS (PRMS)


Korte uitleg over de verschillende types binnen Multiple Sclerose

Benigne MS

Benigne (milde) Multiple Sclerose - verloop
Het verloop bij de milde vorm van Multiple Sclerose

Bij deze milde vorm van MS zijn er weinig aanvallen en is er sprake van volledig herstel. Dit type MS verslechtert niet in de loop van de tijd. Ook kunnen tussen de aanvallen wel 10 jaar zitten. Omdat er geen sprake is van progressie van de ziekte zal er ook geen blijvende invaliditeit ontstaan. Ongeveer 10% van de mensen met MS heeft deze vorm.


Relapsing-Remitting MS

Relapsing-Remitting Multiple Sclerose (RRMS) - verloop
Relapsing-Remitting Multiple Sclerose (RRMS) - verloop
Dit type ms komt van alle types het meeste voor (40%). Bij dit type heb je als patiënt te maken met aanvallen van neurologische verschijnselen. Dit wordt ook wel een Schub, excerbatie of relapse genoemd. Deze aanvallen zijn van tijdelijke aard en herstellen spontaan, waardoor de verschijnselen geheel of gedeeltelijk herstellen. De duur en ernst van de excerbaties en de duur van het herstel of tussen twee aanvallen verschilt per patiënt. Na 10 – 20 jaar kan dit voor twee derde van de ms patiënten overgaan in secundair progressieve MS. Ook dit is niet te voorspellen en verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Remmende medicatie die bestaat voor MS is voor deze categorie van belang om het doorslaan naar secundair progressieve ms te voorkomen of in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen.


Secundair progressieve MS

Secundair Progressief Multiple Sclerose (SPMS) - verloop
Secundair Progressieve Multiple Sclerose (SPMS) - verloop 
Bij de meeste mensen die beginnen met RRMS zal de ziekte langzaamaan over gaan naar deze fase. Bij Secundair progressieve ms is er sprake van geleidelijke achteruitgang. Na een relapse is er steeds minder sprake van volledig herstel. Ongeveer 35% van de mensen met MS heeft deze vorm.


Primair progressieve MS


Primair Progressief Multiple Sclerose (PPMS) - verloop
Primair Progressieve Multiple Sclerose (PPMS) - verloop
Bij een klein deel van de mensen met MS (10%) is vanaf het begin een geleidelijke achteruitgang te merken. Bij deze vorm van ms heb je dus niet te maken met aanvallen, maar gaat het steeds slechter. Met name het lopen wordt bij deze vorm aangetast.

Subtype: Progressieve relapsing MS


Er zijn ook mensen patiënten die vanaf het begin geleidelijke achteruitgang hebben, maar daarbij ook aanvallen hebben (5%). In dit geval wordt er gesproken over progressieve relapsing MS. Deze vorm is kwaadaardig en de meest agressieve vorm van MS. Patiënten in deze categorie zijn veelal mannen bij wie de eerste symptomen na het vijftigste jaar voor het eerst opduiken. 1 tot 2% van deze groep wordt verpleegkundig afhankelijk binnen 5 tot 10 jaar na het stellen van de diagnose.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten